فرش دستباف ایرانی از کهنترین صنایعدستی کشورمان محسوب میشود.این هنر که در جهان رتبهی نخست را از آن خود کرده ، همواره نقش مهمی در معرفی فرهنگ و هنر ایرانی ایفا میکند.
این هنر فاخر همچنین سهم مهمی در صادرات غیرنفتی، اشتغالزایی، کاهش نرخ بیکاری، رشد اقتصادی و .... دارد. اما متأسفانه این روزها به واسطه وضعیت نامناسب اقتصادی و فرشهای ماشینی که باقیمت کم و تولید انبوه در دسترس همگان هستند، تا حد زیادی بازار داخلی فرش دستباف را، بهخصوص از نوع تمام ابریشم کم رونق کرده است.
به گفته مسئولان قریب به ۹۰٪ از تولیدات فرش دستباف صادر میشوند که آمریکا سهم ۲۵ درصدی ازین کالا داشت ؛ در سالهای اخیر با وجود تحریم فرش توسط امریکا و کاهش قابل توجه صادرات ، شاهد رکود بی سابقه ای در بازار فرش هستیم. هرچند علاوه بر آمریکا صادرات فرش به کشورهای اروپایی، چین، روسیه و برخی کشورهای عربی صورت میگیرد، اما هنوز نتوانسته به اندازۀ کافی جبران خسارت کند و همچنان تحریمهای غیرمستقیم از جمله در سیستم حملونقل، تأثیرات نامطلوبی بر بازار فرش میگذارد. از سوی دیگر گران شدن ارز روی قیمت خرید مواد اولیه نیز تأثیر جدی دارد . رشد سه برابری قیمت ابریشم، قیمت نهایی فرش را بالاتر میبرد و همین امر باعث میشود مخاطبان کمتری را به خود جذب کند.
تمام این مسائل دست به دست هم دادهاند تا مشکلات متعددی برای قالی بافان که نقش اصلی را در صنعت تولید فرش دارند و همیشه کمترین سهم را از آن می برند رقم زده شود. درحالیکه هنوز عدهای قالیبافی را زمینهای برای اشتغالزایی میدانند، قالیبافان به دنبال تغییر شغل هستند تا آسیب کمتری از این رکود ببینند.
نظر شما